Kisbusz bérlés és a jogszabályok, melyek választ adnak sok kérdésre!

Blog - Kisbusz bérlés és a jogszabályok

Kisbusz bérlés külföldre 2 sofőrrel? Minek kell egy buszhoz két sofőr? Cikkünkben a válaszok!

Önt bizonyára most foglalkoztatják a kisbusz bérlés folyamatára vonatkozó jogszabályok, tudnivalók, azért érdekli ez a cikk. Aki már bérelt, tudja a választ, hiszen elmagyarázták már neki.

A közúti közlekedés legfontosabb szempontja a biztonság az úton tartózkodó összes résztvevő számára! Tehát Önnek, mint utasnak, a sofőrnek és az úton tartózkodó többi embernek egyaránt!

A kisbusz bérlés szolgáltatással kapcsolatos jogszabályok éppen ezért egyértelműen elrendelik többek között azt is, hogy folyamatosan maximum mennyit vezethet egy sofőr. Hosszabb út esetén értelemszerűen váltósofőrre lesz szükség a folyamatos haladáshoz. Amennyiben Önnek nem okoz problémát 4,5 óránként 45 percet várakozni, míg a sofőr pihen, természetesen eltekinthetünk ettől, de több napos útnál már mindenképpen kell váltótárs. Laikusok, akik ezt nem tudják, próbálják meggyőzi a bérbeadót, hogy tekintsen el ettől és menjenek egy sofőrrel „majd kicsit jobban odalép, hogy időn belül maradjanak stb.”

Van egy másik hasznos tudnivaló is, mely a közúti személyszállításra vonatkozó jogszabályok megsértését vállaló cégek utasait is kellemetlen helyzetbe hozza külföldön anélkül, hogy felkészülhetnének rá: bárhol ellenőrizhetik a sofőrt és amennyiben kiderül, hogy több ideje vezet, mint ami a megengedett, AZONNAL meg kell állnia és le kell töltenie pihenőidejét. Ezzel Ön is veszteglésre kényszerül, ami különösen akkor kellemetlen, ha időre kell megérkeznie vagy nem tervezte be a plusz költséget a szállásra. Másrészt jelentős pénzbírságra van kilátása a sofőrnek, amit esetleg szeretne majd – legalább részben – Önökre hárítani. Így lehet az olcsóbb a végén jóval drágább!

Megfontolandó már csak anyagi szempontból is, hogy megéri-e?

A bérbeadó cég illetékese pontosan tudja, mekkora bírságot kaphat, ha megszegi a törvényt,- és NEM a pénz a legfontosabb szempont, hanem a biztonság!

A cél az, hogy Ön és utastársai biztonságban, bármiféle veszélyeztetést kizárva jussanak el a célállomásra. Aki hajlandó Önt a jogszabályok megszegésével szállítani, annak a járművébe biztonsága érdekében NE IS SZÁLLJON BE! Felelőtlensége Önt sodorhatja bajba.

A Smartbus-nál biztos lehet abban, hogy betartjuk a kisbusz bérlés szolgáltatáshoz kapcsolódó jogszabályokat még akkor is, ha emiatt nem lesz mindenki az Ügyfelünk.

Igaz, ennek értelmében nem fogunk tudni olyan alacsony árat mondani, mint más, kockázatkedvelő cégek. Viszont garantáljuk, hogy épségben és időben eljuttatjuk, ahová kívánja!

Az alábbi linkeken megtalálhatja a kisbusz bérbeadásra vonatkozó jogszabályok nagy részét, az ellenőrzés menetét és minden egyebet, amit érdemes átolvasnia, hogy biztosan a legmegfelelőbb céggel szerződjön kisbusz bérlés alkalmával.

Az AETR Európai Egyezmény részletei: A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) kihirdetéséről szóló 2001. évi IX. törvény.

és a rendelet további magyarázata : 561/2006/EK rendelet.

A hazai vonatkozású jogszabályok, további linkekkel a témában:
https://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/hir/-/hir/188940/true/vezetesi-es-pihenoido-szabalyai#1

Comments are closed.