Belgrád – buszos kirándulás a déli harangszó szülőhelyére

Buszos kirándulás - Belgrád

Belgrád régi magyar neve Nándorfehérvár, melynek hallatán minden magyar szíve megdobban.

A nándorfehérvári vár dicső emléket állít a hősöknek, magyaroknak és szerbeknek egyaránt. A vár a város legfőbb látványossága, alapjai a XI. századból valók, de története egész a XIX. századig mozgalmas, ugyanis 1829-ig erődítményként szolgál.

Látványosságai tekintetében keleti, török hangulatra számítsunk, olyan érdekességekkel, mint: Damad Ali pasa, Szelim pasa és Hasszán pasa síremléke, a török csörgőkút, VI. Károly diadalkapuja, a török fürdő, Nebojsa torony, vártorony, római castrum maradványai, Szent Petka templom, Sztambul-kapu.

A különleges hangulatú városról regényeket lehetne írni. A szerb főváros több szempontból is Európa és a balkáni államok találkozásánál fekszik: domborzatilag a Kárpát-medence és a Balkán-félsziget, vízrajzilag a Duna és a Száva metszéspontjánál.

Történelmi látványosságai, amelyeket az odalátogató turista mindenképpen felkeres: Milos fejedelem kútja, a Királyi Palota, a Flögel-gyűjtemény, a Paja Jovanovic gyűjtemény, az Orosz templom, a Nemzeti Múzeum, a Freskómúzeum, a Zsidó negyed, a régi egyetem, a Néprajzi múzeum és Zimony (az Óváros).

Éjszakai élete szintén elhíresült turistacsalogatója Belgrádnak. Ennek oka elsősorban az egyedi klublétesítmények, de nem elhanyagolható a party szolgáltatások minősége, az olcsó árak és a liberális, barátságos mentalitás sem ezen a területen.

Különleges buli szolgáltatásnak a két folyó partján sorakozó partyhajók nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek minősülnek. Az alternatív stílusok kedvelői is híres helyszíneken szórakozhatnak Belgrádban, ilyenek: a neves „Akadémia” és a Belgrádi egyetem alagsorában létesült KST (Klub Studenata Tehnike) az SKC (Studentski Kulturni Centar avagy Hallgatói kulturális központ). Mindenképpen látogatásra érdemes, kiállítások, neves koncertek színhelye!

A hagyományos, régi városi zene is helyet kap Belgrádban, akik ez iránt érdeklődnek feltétlen látogassanak el a Skadarlijába, amely a város századeleji, bohém életének központja volt, ma múltidéző, hangulatos kávézóiról, éttermeiről híres.

Comments are closed.